Ahad, 28 November 2010

bila cinta tak lagi bermakna

ASSALAMUALAIKUM..


Cinta.. Apa tu cinta? Semua mesti tau kan ape tu cinta. Bila mandi tak basah, tido tak lena, senyum sorang2, setengah orang makan pun tak lalu, setengah tu lagi lalu mkn nye. If korang terkena sindrom2 cmni mmg sah la korang tgh dilamun cinta. Memang tgh seronok la time nih. Kalau bercakap pasal cinta ni memang syok lebih2 lagi bagi org yg tgh bahagia skrg. Senang hati je kan. Ape pun tak pe time ni  yg tgh lapar boleh kenyang, yg salah boleh jadi betul, kentut pun wangi ye dak :p N mmg rasa mcm dunia ni ana empunya la. Tapi bagi yg tgh putus cinta tu mesti rasa cam dunia nak kiamat je kan ? Yg tgh hangat bercinta tu moga berkekalan la hendak nya tapi yg da putus cinta tu relax2 k. Bawak bertenang, byk2 bersabar. Memang sakit, pedih, perit, hancur berkecai semua ada. Time ni kalau nk buat ape2 mmg tak pikir panjang dah. Main buat je asal dpt puaskan hati yg tgh parah tu kan2. TAPI TAPI TAPI sebelum buat ape2 tu pikir la yg kite still lagi ade keluarga, saudara mara, kawan2 dan ramai lagi. Diorg sygkan kite. Jangan buat sesuatu yang bodoh atau gila tau !


Bagi yg putus cinta tu korang patut bersyukur (bukan bersyukur sbb boleh cari lain !) tapi bersyukur sbb korang adalah insan yg terpilih yg telah dipilih oleh Nya utk diuji ketabahan, kekuatan, kegagahan hati korang. Dia hanya menguji insan yg Dia sayang. Ingat tu. Jangan la bertindak sesuka hati je. Fikir byk2,dalam2 bukak fikiran, minda tu sebelum buat ape2 n if korang buat benda bukan2 pun bukan dia leh datang balik kat korang malah if korang buat benda pelik2 bertambah2 tak suka, benci, meluat dia kat korang ada lah.

Tak pe la if org da tak sayang n tak nak korang dah banyak lagi yg boleh sayang korang lebih dari si dia yg lama tu sayang dan ramai lagi yg boleh sayang korang lebih dari korang sayang dia. Orang da tak suka, tak sayang kita tak leh nak paksa2. Kalau dipaksa lain pulak jadinya. Cinta ni kena lahir dari hati bukan boleh disuruh-suruh, dipaksa - paksa. Kalau da suka tu suka jugak even buat ape pun dan kalau da tak suka tu tak suka jugak even ape taktik skalipun yg digunakan.

Kalau putus cinta tu bermakna Dia (yg maha Esa) sayang korang. Yela Dia nk uji korang. Selain tu kan, korang kena ingat ni " Dia tidak akan mengambil sesuatu dari kita melainkan Dia ingin menggantikannya dengan yang lebih baik " Ha ingat ni ye kwn2. Korang jgn sedih sebab ditinggalkan cinta. Sbb cinta selepas ni akan lebih baik, lebih ok, lebih molek lebih segala2 nya lah. InsyaAllah. Mudah-mudahan kan. Tapi jgn lupa berdoa k.

Bagi yg ditinggalkan cinta :

If korang betul2 sayang si dia yg lama kan, biar je dia pergi. If itu yg boleh buat dia happy dia rasa bahagia biar kan die. Tgk dia happy pun da cukup utk buat kita happy. If dia bahagia kita menumpang bahagia. Walaupun rasanya tuhan je la yg tau !

Biar je dia pergi. If dia dtg balik mmg dia utk korang :)

Buat si dia yang meninggalkan cinta :

Moga berbahagia dgn cinta yg baru. Happy dan ceria selalu disampingnya. Jaga si dia yg baru tu elok2. Jangan buat benda yg sama kat dia, jangan main2kan dia. Sakit tau rasanye bukan nye best ! Nak tau rasa sakit mcm mane try ambik batu baling kat kepala. Jangan ambik batu kecik yg tu tak terasa ape pun ambik yg besar bola ke baru tau rase nye mcm mane.Tak mau buat camtu dah ok. Apa ? Hukum karma ? Jangan risau hanya doa yang terbaik je untuk kamu. Kalau boleh nak halang memang nak halang hukum karma dari terkena kamu.Kenapa nk halang pulak ? Sbb saya sayang kamu :)

Sy mmg nk halang hukum karma pegi kat kamu TAPI kalau kena jugak.... Padan muka! ( tak de lah main2 je )

If nanti kamu da sedar kamu salah, anggap la tu satu pengajaran. N if nk pegi balik kat cinta lama kamu pn ok. Maybe ex kamu masih single. Mane tau kan. Tapi kalau die da berpunya or da tak nak kamu balik tak leh nk salah kan die sbb kamu yg buat taik dlu !

Senang cite, bila dia ada dgn kita tu hargai dia. Jangan sia2 kan dia. Bukan senang nk buat org sayang kita. Kalau senang tu bukan cinta la tu tu saje suke2 je tu. Ingatlah benda yg baik datang sekali je tak de nye datang 2,3,4 kali. Okay la sampai sini je la bab putus cinta ni. Ni ada pantun skit ni

     cinta tidak boleh dipaksa,
     jika dipaksa lain pula jadi nya,
          biar la si dia berbahagia,
    insyaAllah akan tiba giliran kita 
                  :)


Gracias :)

p/s : jaga hubungan kita dgn yg maha Esa terlebih dahulu, insyaAllah Dia akan jaga hubungan kita sesama insan.

 

8 ulasan:

PM S@y@ b@ik berkata...

katakan tidak kepada cinta sebelum kahwin...

syafiqa@pqa berkata...

erm ok. hee

budakbotak berkata...

wah~ luahan dari hati dan ikhlas...
tke cre taw!! xmau tnsion2 mcm smlm taw!!
yea my bam2..;p
lalala~

syafiqa@pqa berkata...

yeah tulus ikhlas dari hati. baek ! thanx tau budak botak :)

acai1990 berkata...

cinta....x abes masalah cinta...erm ckp sal cinta cik pqa nie daa berapa kali pengalaman dlm alam percintaan ini

syafiqa@pqa berkata...

byk masalah sbb masing2 buat masalah. if masing2 jaga sumenye xde la byk sgt masalah. erm xbyk pon. hehe

izani amirul berkata...

huhu...best la....bgus cik pqa bekta2

syafiqa@pqa berkata...

hehe org tua2 kata pengalaman mengajar kite ye dak. hehe

Catat Ulasan