Jumaat, 26 November 2010

kampung punya cerita



ASSALAMUALAIKUM..



Pada 19hb Nov 2010 yg lepas sy telah pulang ke kampung. 5 hari kat sana. Semalam baru sampai rumah. Penat tp best. Sy ni jarang balik ke kampung bila dah balik tu mmg rase best sgt. Kampung sy kt belah2 pantai timur nun. Bertolak seawal pukul 7 pagi. Malam tu sy tak tido pn. Sy berjaga sampai ke pagi. Tak tahulah nape tak leh  nak tido mlm tu. Rindu kt seseorang kot. Cewah! :p

Dalam perjalanan balik kampung tu sy tido je. Cover balik yg tak tido semlm tu. Sedar2 da sampai da pun. Sampai je kt kampung ( belah abah ) sy terus jumpa ngn atok, nenek, saudara mara semua. Lama tak jumpa diorg. Kalau dah balik kampung tu mcm2 makanan lah yg terbayang kat kepala sy ni. Nasi minyak, nasi lemak ikan tongkol, nasi impit kuah kacang, pulut kuning, nasi dagang dan byk lagi la. Tak sabar nak menanti malam ni nak pegi mkn makanan yg susah nk dapat kt kl.

Malam pun menjelma, seperti yg dirancang sy dan family keluar nk pergi makan la. Sampai2 je kedai tu TUTUP rupenye. Coz kt sini masih lagi beraya (time tu raya haji lagi). Byk kedai tutup. Adeh hancur harapan. Nasi minyak kemana, nasi lemak ikan tongkol kemana semuanya entah kemana. Last2 mkn pizza je ( kt kl berlambak ) Nak buat camne tak de rezeki T.T

Keesokan harinya sy ke kampung belah umi pulak coz mlm ni ada majlis akad nikah saudara sy. Kampung umi berjiran je dgn kampung abah ( negeri sebelah2 je ) Sampai tu, jumpe nenek dan saudara mara yg lain. Kteorg rehat je sampai malam. Malam tu sy pegi la majlis akad nikah tu. sy pkai simple je. Baju kurung dan selendang je. Tak nak la meletop sgt kang nnt takut tertuka pulak dgn pengantin :p

Sepanjang majlis berlangsung sy tgk segala dekorasi nye semua simple tapi menarik. Lepas selesai akad nikah tu, sesi fotografi pulak. Mula2 pasangan pengantin baru tu bergambar berdua dahulu lepas tu baru la tangkap gambar ramai2. Ada yg mengusik suruh pengantin pose mcm tu la,mcm ni la tapi pengantin relax je. Diorg buat je untuk memenuhi kehendak photographer, saudara mara.  Yela bkn selalu kan sekali seumur hidup je. So pengantin layan je la.

Ada satu pose tu buat sy agk tersentuh ( bila si suami memeluk isterinya ) adoi nampak sweet sgt2. It was a beautiful moment lah! Ish pqa ni org tgh happy2 die nk touching lebih pulak. Haiya. Cover pqa cover jgn sampai org nampak kang buat malu je.

Ini antara gambar time malam akad nikah tu :

inilah pasangan pengantinnye. saya n umi sempat gak menyelit.

Ini pulak gambar time persandingan keesokkan harinya :

 
Lepas je majlis persandingan tu, kteorg pegi la pusing2 kt pantai. Seronok rasenye nk jln2 kt pantai ni. Excited kot ye la kt kl tak de pantai. Pantai dalam je la yg ade pon kt kl tu. Sampai2 je rase seronok dpt tgk  pantai tapi air agak tinggi la dan ombak pun besar. Sekarang kn musim hujan. So tak leh la nk main air sgt juz main2 gitu2 je. Disebabkan tak leh nak men air so sy pn tangkap2 la gambar skit.


Malam tu sy dan yg lain2 pegi makan sesuatu yg mmg WAJIB dimakan la if balik ke kampung. Kalau tak makan boleh dpt mimpi ngeri ! Makanan tersebut ialah 'colek ayam'. Dalam colek ayam ni sememangnya ade ayam la dan ade lagi bende lain. Dan dicicah dgn sos. Memang best. Ni la colek ayam yg digembar gembur kn tu :


 
Lepas 3 hari di kampung umi, kteorg balik semula ke kampung abah. Sampai2 je sy dan family ke kedai yg favourite kteorg yg tutup haritu tu. But skrg bukak dah. Boleh sy menikmati makanan yg sy angankan selama ni. Antara menu wajib ialah nasi minyak. Sedap2. Ini lah ghupenye :


 Tidur semalaman kt kampung abah then kembali pulang ke kl.

Secara ringkasnye sy boleh buat satu kesimpulan iaitu beberapa perkara wajib time ade kt kampung ialah  :
Makan banyak.  Makan seberapa banyak makanan yg susah nk jumpe kt kl. Berat dari 45kg boleh jadi 49kg bila balik ke kampung selama 5 hari. Bayangkanlah !
Berjalan Sakan . Pegi berjalan2 dgn saudara mara ke tempat2 yg best2. Contohnya ke pantai ke. Then snap la pic byk2 kt situ then upload Fb. Skrg dah ade blog upload kt blog skali. ^_^

dan yg paling penting nye ialah....


Digigit nyamuk !! merah2 badan ku. Ade yg gigit kat dahi. Da mcm benjol da.

Senang cite memang best kt kampung. Okay la ni pose special dari sy. Tak leh dpt kt mne2 kt tesco, giant, carrefour tak de jual okay :p

hehe :)


4 ulasan:

Yen.Nadzreen berkata...

Pqa Hensem!!!
kemsalam kat umi taw!!!
NICE!

syafiqa@pqa berkata...

wah ensem ke sy? bru tau. hehe. ok2 insyaAllah. tq :)

budakbotak berkata...

mula2 g knuri org....
pastu....tut...hehehe
x saba nk jadi pngapit org tu....
xlama dh..saba bdk botak saba...
ami sabdan..^_^

syafiqa@pqa berkata...

haha byk lah awk. ntah2 awk yg dlu kot. haa ;p

Catat Ulasan