Rabu, 8 Jun 2011

tiruan VS asli

ASSALAMUALAIKUM


tiruan VS asli ? mcm vcd, dvd cetak rompak lak kan. Tp ni bukan sy nk cerita psl vcd ke dvd ke tp nk cerita psl  fake account kat FB. Diorg menggunakan gambar orang lain utk diletak kan didalam akaun diorg. Diorg ni ambil gambar2 kat friendster, myspace, tagged time laman sosial ni femes suatu ketika dulu nun. Bila org da tak bape nk jenguk kat situ diorg ( mereka2 yg suka mencilok gambar org ni ) ambil kesempatan utk mencuri. Ambil sesuatu tanpa izin dipanggil mencuri la kan ? Mencuri tu berdosa. Aiyok tak tau !

Antara gambar yang dicuri :


ini antaranya lah. ada banyak lagi :(


Apa motif diorg mencuri dan letak gambar orang lain kat Fb diorg ni sy tak tahu lah. Kalau sebab malu dgn muka sendiri sy rasa tak patut betul lah. Bersyukur la dengan apa yang kita ada. N kalau sebab nak ramai kawan pulak, kalau org betul ikhlas nak kawan dgn kita dia akan terima kita seadanya. Tak perlu kot nak menyamar. Kot ye pun nak menyamar amik lah gambar yg betul2 hot n spicy yg mana hidung penyek, gemuk,  pendek cam sy ni tak payah lah nak amik.

Sy bercerita berdasarkan pengalaman lah. Kalau curi dan letak kat tempat baik2 tak ape ni da la mencuri buat pulak benda tak elok. Buat malu aje. Haishh. Maleh ku brandei brandei ku kang marah kleyen. Ha kang dah terkeluar bahasa rawa ( org rawa je la yang paham :p )

Yang mana yg sy nampak fake account ( stakat ni ada 3,4 yang palsu ) sy da tegur diorg tapi ye la buat selamba badak jek ! Ade gak yg sy tegur tu yg ok dan minta maaf tapi tak ada respon apa pn. Sama je. Baek tak yah minta maaf T . T


bila kembar chat dgn kembar. sy tegur ngn baik dan dibalas dgn baik tp relax je still guna gambar sy T.T


Sejak2 sy berjinak ngan Fb ni stakat ni sy baru ada 2 akaun. Yang mana selebihnya tu itu semua penipu jek. Ce tgk ni senang2 je kene tipu

da terang tang2 nama cik pqa kat gambar tu tapi selamba badak je Ekien Tomei ni membalas org komen gambar ni.


Bukan pe yg bagitau ni kang ada yg ternampak gambar sy kat tempat yg tak elok pikir sy ni apa pulak kan. Ok lah itu je. Chow.

P/s : ada pulak kes kembar tiruan add yang asli. Tak cam agak nya. Adoi manusia2. Macam2 lah



4 ulasan:

izani amirul berkata...

ohh....jenayah siber yg brleluasa skang nih....huhu..pqa jgn ltk gmbr pqa...pqa ltk gmbr mirul...hahahah :D

SyafiQa.HamdaN berkata...

betul boleh pqa ltk gmbar mirul ni ?? kang die bwt fake account pkai gmba mirul pqa xtau. haa. haha ;p

Patty Kerry berkata...

tak paham sy dgn org2 yg suke curi pic org then wat profile palsu nii.. ada masalah psychology kot.. hehe

Anan Azri berkata...

assalamualaikum, hi syfiqa..
sy ade 1 cadangan ni..tu pn kalau awk rajin lah kn..camni, lepas ni setiap gmbar yg awk nak upload tu pastikan awk edit dulu..buat trademark dkt gmbar awk tu..contoh: nama ke,URL fb ke..sy rasa cara tu sedikit membantu awk la melainkan org yg curi gmbar awk tu seorang yg pandai then dia bleh la edit balik gmbar tu..tp ape2 pn mesti ade cacat cela jgk kt gmbar tu so something must be 'fishy' punyaaa. harap dpt membantu! :)

Catat Ulasan