Jumaat, 4 Februari 2011

orange cupcake !

ASSALAMUALAIKUM..

hello2 :) hari tu sy buat chocolate chip cupcake, semalam buat macaroni bakar dan hari ni saya buat orange cupcake pulak. Hee. Mungkin ini last masakan yg saya buat sebab besok dah nak  balik Kb (jadi student balik dah. adoi. huh !) okay besok, besok punye cerita la. sekarang sy nk cerita skit psl orange cupcake sy ni. Korang nak tau ke tak nak tau ke sy nak bagitau gak cara2 nak buat cake ni. hee. ok mula2 sediakan bahan2 seperti butter, tepung naik sendiri, telur, gula halus, dan yang paling penting mesti la ada oren nya. kalau tak, tak menjadi la kek oren nye jadi kek butter lak nnt.

230 g butter, 1 1/2 cawan gula halus, 6 biji telur ( 4 biji telur kuning sahaja, 2 biji putih sahaja ) 2 cawan tepung naik sendiri dan paling penting OREN ! 2 biji oren :)

parut kan kulit limau dan perah kan jus nya macam ni

parutkan kedua2 kulit limau yg akan digunakn. nak parut tu guna la pemarut. baru senang.
perah kedua limau tadu utk dptkan jus nya oke.
  
lepas da settle kan sume tu, putar kan butter dan gula halus sampai sebati mcm ni

gula halus dan butter diputar together2 oke. lepas tu masuk kan sekali kulit limau yg diparut

lepas tu masuk kan telur kuning sahaja. putih nya diasingkan.

kuning telur tadi dimasuk kan kedalam adunan butter dan gula halus. then putar lagi.

lepas tu masuk kan tepung naik sendiri di selang seli kan dgn air jus limau yg diperah tadi macam ni

2 cawan tepung naik sendiri
air limau yg diperah tadi dimasuk kan berselang seli dgn tepung naik sendiri sampai la habis

putih telur tadi di ambil dan diputar. Asing kan dgn adunan tadi . Kira nya kena putar dalam bekas lain la jgn putar sekali dgn yg tadi tu.


putar kan putih telur sehingga kembang. maksudnya sampai jadi putih2 cmni la k


lepas da settle tu, putih telur yg dah kembang tu masuk kan sikit2 dalam adunan pertama tadi. gaul slow2 je. tak payah putar pkai mixer just gaul camtu je. camni

gaul slow2 je. kalau buat camni kek leh jadi gebu tau
lepas da gaul sume tu da siap la kek nye so letak la dalam cawan kertas. jangan letak penuh2 sebab guna tepung naik sendiri kan takut nanti limpah lak kan.
jangan penuh2 yer nanti limpah


lepas tu bakar la kek tadi





lepas beberapa puluh minit, bile bau oren makin kuat tgk2 da masak da kek nye n TADA ! ini la rupenye


kek oren selepas dibakar
da siap tu hidangkan dan makan sampai buncit ! :)


p/s : nampak je macam ni ni tapi sedap woo. :p tak caya cuba la buat.
kalau ada yang tak jelas, kabur2 tu tanya je sy. nanti sy tolong jelas kan ye. selamat mencuba ! :)

2 ulasan:

when the night light is off berkata...

Orang cupcake looks so delicous! Is it possible to send over to USJ for food taste session follow by review?

BTW, back in Kemaman, when you were a little girl you look "bodo". Compare to now, WOW! Know how to dress up. Know how to cook. etc. Retrospectively, your Ummi has done a great job. What an achievement.. Bravo!

syafiqa@pqa berkata...

sorry may i noe ur name. introduce a little bit about urself plz. so dat i can remember who r u. tq :)

Catat Ulasan